Hoppa till sidans innehåll

Historik


Nyköping Oxelösund Bordtennisklubb bildades i sin nuvarande form 2005. Från att ha huserat i mindre andra lokaler hamnande man till slut i tennishallen där man hyrde en bana och ställde upp bord för träning och seriespel. Ungdomsverksamheten var på en liten men stabil nivå där träningen leddes av eldsjälen Jean Frau.

2010 rasar taket på tennishallen in under ett kraftigt snöfall, som tur är händer detta mitt i natten då ingen utom ett gäng utställningskaniner befinner sig i hallen. Bord och utrustning som klarat sig flyttas snabbt in i en mindre så kallad föreningslokal på övre plan i det som idag benämns gamla Rosvalla.

Efter ett kort uppehåll tar verksamheten fart och flera före detta aktiva bordtennisspelare kliver in och tar över efter Jean som trappar ner sitt engagemang. Ungdomsgrupperna växer och ett antal duktiga talanger utvecklas både på pojk och flicksidan med DM vinster och deltagande i Ungdoms SM som resultat. Erfarne tränaren Olle kör intensivt med de träningsvilliga ungdomarna och får hjälp av Julian som placeras hos föreningen via arbetsförmedlingen.

Tyvärr är lokalerna inte riktigt lämpliga för bordtennis då golvmaterial/ventilation gör att golvet blir både halt och hårt, vilket inte är bra för ryggar och ben hos vare sig unga eller gamla. Under några år försöker föreningen hitta/testa olika lösningar för golvet men inget funkar och när kommunen under 2013 meddelar att man inte kan hjälpa till så påbörjas arbetet med att hitta nya lokaler.

Då Rosvalla står inför en stor utbyggnad bjuds föreningen in att vara med och lämna synpunkter och inspel till hur den nya arenan kan utformas och vilka behov man ser som förening. Klubben är aktivt med i planeringen och en bordtennislokal på 20x50 meter presenteras att byggas i den övre delen av den nya byggnaden enligt de ritningar som tagits fram. Föreningens ledning och medlemmar är lyckliga och man ser förväntansfullt fram emot bra och funktionella lokaler som man ser ska utnyttjas för pingisspel av alla som huserar på Rosvalla. Tyvärr kommer det motgångar då bygget visar sig bli för dyrt och det första som behöver ändras är totalvolymen på den nya arenan, vilket medför att lokalerna högst upp inte kan utformas enligt det första förslaget. Lokalen bantas nu till 12x50 meter men det är självklart mycket bättre än befintliga lokaler, så klubbens ledning fortsätter att engagera sig i hur lokalen ska utformas med golv, belysning, utrustning och utrymmen, så att man ska kunna bedriva en bra och kul verksamhet för barnen, medlemmar och alla andra aktiva på Rosvalla som vill spela lite pingis till och från. Hösten 2014 invigs nya Rosvalla och klubben kan planera in sin första träning i nya hallen! Hallen funkar kanon och skillnaden mot det gamla hala och hårda golvet gör underverk för skador och spelet.

Efter en del förändringar i kommunens organisation och uttalade intentioner, står det tyvärr tidigt klart att vi inte får bedriva verksamhet på samma sätt som vi tidigare gjort i de andra lokalerna om vi inte hyr lokalen på heltid. Det nya upplägget skulle innebära 100 000 tals kronor i ökade kostnader vilket klubben inte har en chans att klara. Vi får flytta ut vårt lilla kansli från förrådet i lokalen och kommunen skyltar snabbt om hallen från ”Bordtennishallen” till ”D-hallen”.  Då det inte finns någon annan möjlighet att ha en samlingsplats/administration på plats, påverkar detta tyvärr verksamheten väldigt negativt och medlemsantalet minskar.

Under 2015 beslutar klubben att försöka bredda verksamheten genom att inkludera Oxelösund som för närvarande inte har någon bordtennisförening. Klubben byter namn till Nyköping Oxelösund Bordtennisklubb men behåller den etablerade förkortningen NYX på tröjor mm. Vi inleder också ett samarbete med Oxelösunds kommun och D-skolan, där vi får ställa upp några av klubbens egna äldre bord. Julian håller i pingisspel en dag i veckan för både lågstadie och förskole-barn vilket är mycket uppskattat. Tyvärr är lokalerna små och det finns ingen möjlighet för klubben att flytta över hela verksamheten från Rosvalla.

Verksamheten i Nyköping har nu börjat växa igen men det är den vuxna andelen medlemmar som ökar. Seriespelet får sig ett uppsving då duktiga äldre spelare ansluter och klubben går snabbt till division 3 2015 och vidare upp till division 2 2016.

Under 2017 kommer det en vändning i barn och ungdomsverksamheten då vår nuvarande tränare och ordförande Roger går i pension från sitt ”vanliga yrke” och tar på sig rollen som klubbens dirigent på heltid. Med hjälp av Olle som oförtrutet kämpat på tillsammans med Julian, tas nya tag med barngrupperna i ett lite nytt upplägg, även om bristen på samlingsplats i lokalen gör det tufft att hålla ihop administrationen. Klubben har nu också fått sin första egenfostrade ”Sverige etta” genom talangfulle Charlie Carlsson som tävlar för klubben men som p.g.a. för lite medspelare/motstånd, serie-spelar för Eskilstuna BTK.

Säsongen 2017/2018 har klubbens A-lag hamnat i division 4 men antalet spelare göra att vi nu har flera lag i olika lägre serier. Barn och ungdomsverksamheten växer och under Rogers ledning + ett antal engagerade och duktiga föräldrar börjar medlemsantalet närma sig 80. Olle gnuggar oförtrutet på med talangerna och ser lika pigg ut som när han var tränare för några av de återkommande vuxna redan på 70-talet! Klubbens A-lag får säsongen 2018/2019 en friplats i division 3 och ett gäng ”gubbar” beslutar sig för att göra vad man kan för att hänga kvar.

Fortfarande finns många utmaningar, och behovet av både ledare och kansli på plats behöver lösas för att vi ska kunna fortsätta att utveckla verksamheten, så att ännu fler barn och ungdomar får möjligheten att delta och ha kul. Så vi fortsätter envist dialogen med Rosvalla och kommunen och hoppas att vi kan komma tillbaka till det ursprungliga upplägget med en dedikerad bordtennislokal med samlingsplats och kansli för både medlemmarna och andra som vill spela.

Uppdaterad: 17 OKT 2018 12:08

* VÅRA SPONSORER *

 Tack till er som stödjer vår verksamhet!

 

 

  Sörmlands Sparbank

 

 

 

 

 

Postadress:
Nyköpings Oxelösund BTK - Bordtennis
Lindholm, Lantmästarvägen 26
61144 Nyköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info